Spårlycka!

Igår jobbade jag kort dag och drog snabbt hem för att, trots feber, åka iväg med Amelie och Jessie för att spåra. Vi har ju dealat om att spåra oftare och en sådan deal bryter man inte (det ångrar jag idag, ska meddelas). Vi åkte ut, jag laddade med redbull och alvedon och så la vi mer utmanande och utvecklande spår åt alla hundarna än sist.

11119895_10152962293989335_1665274419_nj

Härja fick ett ca 100 m långt spår med två vinklar. I början rent näringsspår med godis i varje steg ca 15 m, sedan ca 25 m näringsuppehåll, en depå, 25 m uppehåll, en depå, sedan ca 10 steg med näring innan första vinkeln. Direkt efter första vinkeln var det näringsuppehåll ca 10 steg, sen näring i varje steg 5-6 steg, innan uppehåll och nästa vinkel, helt näringsfri, som Härja tog helt klockrent! Jag hade inte märkt ut den så jag sa till Amelie, som gick med oss, att “nu snart kommer nog nästa vinkel” och baaam, så svängde Härja exakt 90 grader i spårkärnan och spårade fram till sista depån! Jag var i lyckochock över hur fint hon tog det! Man märkte att hon blev trött av att spåra så här långt så noggrant i och med uppehållet vi haft, det riktigt kokade i hennes lilla hjärna, men hon tog det så fint! Supernöjd, och så glad, har många gånger sagt “det här blir nog ingen spårhund” för att hon inte är lika naturligt spårsäker som Ninya, men så här snygga vinklar har då Ninya aldrig tagit, heja Härja!

Ninya i sin tur fick ca 150m långt spår med en 45 graders vinkel, tre depåer och en näringsburk som slut. Hon har blivit helt galen efter spåruppehållet, och har också fått sämst förutsättningar de senaste gångerna då de bara rastats innan, så hon har varit galet snabb. Men jag har bestämt mig för att låta det vara så nu några spår. Nästa gång ska jag låta dem blåsa ur sig innan så hon pallar hålla ner tempot, men denna gången släppte jag ut henne ca 7m i linan och lät henne jobba på själv, hon tappade spåret i rent slarv en gång vid ca 40 m, men var snabbt tillbaka i kärnan, åt alla depåer (!) och liggmarkerade slutburken trots enorm fart. Snäll-vinkeln tog hon jättefint och hon skärpte till både tempot och spårandet efter den. Framöver ska hon få LÅNGA spår, absolut minst 200m med några vinklar o böjar, så hon själv måste anpassa tempot. (tyvärr klarar hon ju 90 gradersvinklar o apporter i ett väldigt högt tempo, så hon anpassar ju bara själv till en viss gräns..) Om några veckor, när hon fått blåsa ur sig sin extrema spårförväntan – går vi tillbaka till tempoträningen och apporter i spåret.

Även Jessie visade på stor utveckling, depåer har gjort under för hennes spårande och hon har ett väldigt trevligt tempo och näsan igång ordentligt, så himla kul att se! Både jag och Amelie är glada att vara igång igen och ska spåra på nytt ställe i helgen, där vi får ut långa spår åt alla djur! Jag som hatade spår.. sen kom IPO-spåren in i mitt liv, så himla mycket roligare och mer utvecklande för mig som älskar detaljer och prydlighet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s