Jag hoppas att vi alla kommer lyckas!

Vi tränar alla hund för att det är kul. Det finns inga nämnvärda pengar i sporterna i Sverige, att föda upp hundar blir ingen rik på och det är knappt att det går att försörja sig som instruktör. Ändå har vi ett ofta hårt konkurrerande klimat. Hur kommer det sig? Att prestigen fått ta över glädjen? Att prestigen till och med ibland fått döda glädjen?

Det verkar i vissa sammanhang svårt att glädjas åt andra. Om någon med en valp lika gammal som ens egen kommit längre, någon i träningsgruppen flyttar upp medan en själv står och stampar i klass 1 eller att någon i allmänhet lyckas bra. Vet ni? Att någon annan är duktig gör inte er sämre. Att någon annan lyckas bra gör inte era framgångar mindre värda. Däremot kommer man lära sig något enormt mycket av att få se duktiga människor träna och använda hela sin potential. Och tänk vad folk har att lära av dig! Allt du kan, allt du lärt! Vi tävlar faktiskt inte mot varandra. Inte ens på SM. Det gäller alltid att gå in och göra sitt allra bästa i situationen, med de förutsättningarna man har. Jag kan aldrig satsa på att prestera bättre än dig, den enda jag kan prestera bättre än  är mig själv sist jag utförde samma sak. Vi kan alltså peppa varandra ända fram till prisutdelningen på SM. Och sen jubla ihop åt den som vann.

Att säga till någon att den är duktig, att man blir imponerad eller att säga grattis verkar ta emot ibland. Men att tala om för någon att man är imponerad bidrar till exakt den där känslan som du får när någon uppskattar din hundträning och låter dig veta det. Och den känslan är ju urhärlig, eller hur? Att vi kan bjuda varandra på den känslan varje gång vi ser något bra, en förbättring av något eller något som fick oss att le – är inte det fint?

Du vet ju att ditt fotgående är precis lika bra som det var igår, även fast du såg ett fint fotgående på youtube idag. Detsamma gäller hundförare omkring dig, att de utvecklas hindrar inte din utveckling. Det kan inte sägas nog med gånger: att någon annan är duktig utesluter inte att du är det.

Lär av varandra! Peppa! Låt personer i din omgivning få veta när du är imponerad. Folk på klubben, dina träningskompisar, någon du följer på instagram, Maria Brandel eller grannflickan som lärt sin hund sitt. Hojta till, visa uppskattning och insup kunskapen.

Det är ingen tävling på liv och död. Vi gör det här för att det är kul. För det är verkligen det, kul! Om alla vi drivna, positiva, duktiga, peppiga, härliga hundförare gick ihop, stöttade och hjälpte varandra – tänk vilken fantastisk värld hundsportsvärlden hade varit!

Vet ni? Jag tycker att ni är grymma som kör på med era hundar! Jag stöttar era planer och jag hoppas att vi alla lyckas!

image

4 Replies to “Jag hoppas att vi alla kommer lyckas!”

  1. Tack! Vi har alla så svårt att tro på oss själva, och det skulle verkligen bli så mycket bättre om vi puschade varandra uppåt istället för nedåt!

   Like

  1. Tack! Det är en så viktig aspekt att det är trevligt och kul att träna hund, och det klimatet bidrar vi alla till!

   Heja oss!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s