Lydnadsträning med Tina och Wilco

Hemkommen från lång lydnadsträning med Tina och Wilco. Många småpauser, småpillande i olika delar och ingen plan att följa över huvud taget. Mycket trevligt och en hel del bra delar och erfarenheter fick vi ändå med oss hem!

Började med Härja som efter sin lydnadspaus, som sagt, fokuserar på attityd och tryck i fotgåendet framförallt. Hon har lösts upp enormt efter pausen och var lös och ledig i steget och tryckte vissa sträckor på riktigt fint. Det är en sådan lättnad och glädje; jag älskar fotgåendet, både att träna och titta på, och äntligen har känslan infunnit sig även med Härja. Det känns som att det vi har nu är en supergrund att bygga på, och ska helt enkelt köra samma spår och bygga på uthålligheten med pepp till att börja med. Svängar och detaljer tar vi sen – när vi befäst rätt känsla i oss båda! Hon fick även köra några släta inkallningar, en ingång med apport och några framåtsändanden, och nu när vår knut i fotgåendet släppt lite så är jag förmögen att se att resten av hennes lydnad faktiskt är riktigt trevlig!

Ninya sprang några gånger till rutan, halvhjärtat med med rätt placering. Pratade med Tina om att viss träning måste få ta tid, även fast man har malle och man “inte borde” behöva jobba med tempot. Ninya vill ju inte jobba bort från mig, och behöver en väldigt tydlig punkt för att ta i och jobba. Ska köra vidare på fort-ut-fort-in-lekarna på target och ge det tid, hon har gjort stora framsteg de två veckor vi tränat det – så det verkar vara vägen att gå. Körde även lite längre fritt följ länkar utan att fokusera på och belöna detaljer utan snarare helhet, behöver generellt bli bättre på att väga upp då jag har lätt att bli manisk på detaljer och förtränga att allt minsann ska sitta ihop sen. Utmanade henne dessutom rejält i vittringen idag, vi har i princip bara letat tändsticka u högt gräs och idag introducerade jag fyra orörda pinnar och en pinne med min doft liggandes tillsammans. En chansning, men vem löste det med bravur? Jo, Ninya såklart. Så himla kul att se hur analyserande hon faktiskt är!

En grupp var på klubben och körde brukslydnad, så vi la 3 min plats med totalt 8 hundar, varav 7 av dem var okända för Ninya. Hon låg mellan 2 okända hundar och låg stadigt hela tiden, med undantag för när en hund började skrika på parkeringen – då lyfta hon huvudet, men droppade snabbt tillbaka sin söta haka i backen igen. Jag höll mig på ca 5 m avstånd och gick åter och belönade en gång under tiden, grymt bra erfarenhet för henne att ha med sig då allt gick lugnt och säkert till. Platsliggning med okända hundar där man känner sig trygg är näst intill omöjligt att få till, men ack så viktigt att träna. Ska försöka få till fler sådana under sensommaren.

Är enormt trött, men sammanfattningsvis en mycket bra träning. Som vanligt när man tränar med Tina blir det bra fokus på attityd och positiva aspekter av träningen, och då är man glad och nöjd med sina prestationer när man kommer hem. Nu ska vi sova, imorgon ska vi upp och träna med Emma och Leia!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s