“Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off the goal”

2,5 år gammal var det dags. Debuten i lydnadnadsklass 1. För min reserverade, utåtagerande hund som det tidigare varit helt omöjligt att tänka sig bestå en tävlingsmässig tandvisning med främmande människa. 23 april klarade hon tandvisningen på debuten, 7p – hon morrade åt domaren när hon gick därifrån efter genomfört moment. Då tandvisningen var sist höll jag på att kräkas genom hela individuella programmet och sabbade allt. 152,5p med nollat hopp och en förare som inte alls betedde sig som vanligt, Ninya hamnade helt ur fas. Vi klarade tandvisningen, och jag var förbannad. På mig själv. Och revanschsugen så det brann i huvudet. Jag och Moa ringde ner en tävlingssekreterare för en tävling dagen efter, och så blev det. Efteranmälda, 185p och vinst. Manlig domare med keps och luva var inga problem, när jag betedde mig som vanligt låg Ninya perfekt i rätt fack, 10p rakt av. Jag grät när vi sprang av plan efter tandvisningen, och det kändes som att vi bestigit världens högsta berg.

Att gå ut på plan med Ninya, äntligen, var ett totalt lyuckorus. När man tränar en hund i den här typen av motvind kan en inte låta bli att tänka tankar som “det kommer kanske inte gå”, och ibland kanske till och med tro på det, att en sliter i onödan, slösar tid, ork och tårar på ett hopplöst projekt. Det här är den största vinsten jag vunnit inom hundträning.

Två veckor senare debuterade vi tvåan tillsammans. Det gick inte alls. Med en skendräktig hund som läckte mjölk ur tuttarna och kliade sin fällande päls såpass att en kunde missta henne för en skabbräv var förutsättningarna inte de bästa. Hon körde en klassisk malle; allt eller inget! Det vi fick poäng på var fina poäng, men när en dessutom slår till med flera nollor räcker det inte långt. Jag var såklart besviken, men inte förvånad – det kan tyckas dum att gå ut med de kassa förutsättningarna, men tävling kändes lika oemotståndligt som klapparna under granen ter sig för ett barn som just greppat konceptet julafton. Jag åkte dagen efter vårt misslyckande till Frankrike med Härja under 11 dagar för FMBB. Ninya var hemma för att vila sig i form inför vår nästa start i klass 2, det julklappssugna barnet i mig anmälde till en tävling 4 dagar efter hemkomst.

På tävlingsdagen hade jag många fina vänner där som även dem skulle tävla, de hjälpte mig att hålla ihop – och skällde ut mig rejält när jag klev av plan som ett åskmoln. Med ett nollat läggande (?) och en oengagerad fjärr med dkn i uppsitten var jag övertygad om att vi återigen missat förstapriset med en hårsmån, tävlingsmänniskan i mig var inte nöjd. Det påpekades för mig att vi hade klarat förstapriset och att jag skulle sudda bort min sura min. Att gå ut och tävla en hund som absolut är tränad i klass 1 och 2 tills en kan kräkas på det, men som inte är tränad på länge, och som inte har länkat klasserna en enda gång på säkert ett år innebär att en får sänka ribban, att förvänta sig en wow-känsla där är enbart orättvist. Jag är otroligt nöjd med oss. Vi gjorde det!

Nu är vi anmälda till en tävling i klass 3. KLASS 3! Det känns helt sjukt. Hunden jag inte skulle kunna tävla. Hunden som varit för bra för att inte tävla. Hoppet som övergett mig oräkneliga gånger. Ett stort fuck you till de som inte trodde på min plan om att ge henne tid – för att sedan klättra fort i klasserna. Inför trean nu tränar vi betydligt mer, vi behöver hålla ihop betydligt bättre än vi gjort, och nu ska vi ju även fixa mitt hat-moment… Fjärren.

Jag är så otroligt glad att vi kommmit över det här hindret, att vi avklarat tvåan, att jag känner att vi är “ifatt” oss själva och vår potential. Jag har fortfarande inte förstått det riktigt, och det faktum att vi nu snart ska ut och köra trean får det att pirra i magen. Vi förtjänar det här, så jävla mycket!

ninya03

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s