Åter till träningsrutiner, nya mål – och planering!

Efter ungdoms-SM i somras falnade glöden, och efter ett halvår av mindre aktivt tränande, målllöst flanerande i skogen och slappande i soffan med råa ben är vi nu igång med träningen igen. Det känns fantastiskt roligt, mina hundar är fantastiskt fina! Vi har satt upp nya mål; Härja har BH och BSL1 inbokat väldigt snart och Ninya har sadlats om från tävlingslydnaden till bruksspåret.

Med nya mål och tävlingar inbokade har vi inte längre tid att kasta boll och enbart lattja på lydnadsplan, vi måste börja planera, strukturera och ta oss framåt. Jag älskar att ha mål, skapa en plan och kunna mäta och se utvecklingen. Det där med att planera och strukturera sin träning har jag alltid tyckt varit svårt, var börjar man och hur gör man för att det ska bli effektivt och bära en framåt i träningen. Jag har efter många års hundträning hittat några sätt att planera som jag finner effektivt, men kan fortfarande bli bättre – och framförallt mer konsekvent med att alltid planera, varje pass, för att se till att vi inte står och belönar det vi redan kan dag ut och dag in, utan att träning faktiskt bär mot utveckling!

harja012
foto: Christina Mokdasi

När jag planerar tex nu när jag ska starta upp hundarna från en periods vila från strukturerad träning så brukar jag ta ut dem på plan och träna igenom den klassen de ligger i/vi strävar emot. Efter passet skriver jag ner de bra delarna, och de delarna vi behöver träna mer på/problem som uppstår. Moment för moment. Den här listan av saker att träna på och problem som uppstått blir en buffé att plocka ifrån nästa pass, där vi väljer ut bitar från denna lista att träna på. Efter varje genomfört pass skriver jag ner vad vi behöver träna mer på, och vad vi ska ta med oss till nästa. På så vis bygger alltid kommande pass på det vi precis haft, och planeringen inför detta kommande pass blir helt okomplicerad att göra. Emellanåt länkar jag ihop klassen igen, utvärderar och jämför med förra gången – och skriver en ny lista.

Det här sättet att strukturera min träning har för mig varit väldigt tydlig, och med ständig koll på det stora målet jobbar jag med de delar som brister för att uppnå det – och uppstår nya saker längs vägen hamnar de på listan. Med två hundar, tre sporter och en virrig hjärna är det för mig annars lätt att tappa delar av tankar, lösningar eller planer – hur minns man ens hur förra passet såg ut och vad en ska ta med sig, om en inte noterar? och vem orkar alltid, alltid skriva en hel uppsats om sin träning? För mig är listorna över saker att ta med oss, förbättra och klura på den perfekta mellanvägen!

Vi försöker nu få till träning fem dagar i veckan, minst tre spår i veckan (vi har som mål att spåra minst 100 spår 2017) och hålla igång utvecklingen. Jag ska även försöka komma igång och träna med andra, på fler olika platser och gärna med mycket hundar. Det är dags att trygga både mig och hundarna mer, nog är vi miljötåliga och -tränade, men det är känslan av att i alla miljöer, i alla scenarier veta var jag har båda tjejerna som jag saknar sedan vår paus. Det är helt enkelt dags att toppa formen igen, jag saknar att tävla, och hundarna tycker att det är så fantastiskt kul att vara igång igen!

Mot nya mål, 2017 ska bli ett bra hundår; fyllt med träning och tävling!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s