Lathund; för umgänge och vistelse i hundvärlden

Bakgrund: Alla som vistas i den sk. hundvärlden (samlingsbegrepp för fysiska situationer såsom hundkurs, hundtävling och promenadstigar samt platser på internet rörande hund såsom delar av facebook, instagram och bloggvärlden) befinner sig i denna för att de finner hundträning, hundar och hundsport roligt. Den absoluta majoriteten tjänar inte några pengar på sitt medlemskap i hundvärlden, utan det får ses som en hobbyverksamhet. I de allra flesta sporter tävlar du främst mot dig själv, förutom på mästerskapsnivå. Trots detta präglas hundvärlden av prestige och ett starkt konkurrenstänk. Det bidrar till en ovälkomnande atmosfär, nervositet och obehag för många, vilket hämmar (kanske till och med förhindrar) deltagandet i kurser, tävlingar och sociala medier.

Fakta: Att någon annan är duktig gör inte dig sämre. Andras framgång banar väg för din. Andras kunskaper kan komma dig till nytta, såvida du är mottaglig.

Lathund för umgänge och vistelse i hundvärlden

Sociala medier:

 • Om någon lägger ut sin träning, och inte har frågat efter råd, är dina påpekanden om vad som måste åtgärdas med allra största trolighet mer sårande än behjälpliga. Känner du inte ekipaget är din spontana tanke och kritik om träningen enbart baserad på dig, din hund och er träning – och det är inte dig själv du var på väg att ge kritik nu, eller hur?
 • Om det går bra för någon och du spontant känner för att leta fel, sätt dig på dina fingrar och räkna till sjumiljonertrettio.
 • Sprid glädje och pepp! Uppmärksamma när folk gör framsteg, hinner du tänka det så hinner du skriva det! Gratta till framgångar! Uppmärksamma när folk ger dig inspiration till din egen träning!

I det verkliga livet:

 • Hälsa på folk på klubben, på tävling och träning. Kanske inte när de är mitt uppe i sitt fria följ, men ett hej är alltid trevligt att utbyta när man möts.
 • Har någon problem med sin hund, utfall eller dyl, ta hänsyn och avstånd – oavsett hur duktig din hund är finns det inget syfte med att provocera den andra hunden och genera den andra ägaren.
 • Att tyst stå och granska någon som tränar utan att hälsa eller ge positiv feedback kan upplevas som otroligt pressande, även för den mest erfarne hundföraren – är det ens första gång på klubben kan en känna sig direkt ovälkommen.
 • Även här gäller det att öppna munnen om du ser något som är bra, uppmärksamma fin hundträning – oavsett om det är en träningskompis eller en okänd tant på klubben. Ett “fint!” Kostar lika mycket som ett “hej!” – ingenting.

Hundvärlden är min fristad. Var min fristad, innan jag blev tillräckligt involverad för att förstå hur avundsjuk, kritisk och ovälkomnande den är. Jag hoppas innerligt att de som vill börja träna hund i framtiden kommer känna sig välkomna, peppade och motiverade – från sin första allmänlydadskurs till SM i valfri gren. Att det ska vara okej att vara nybörjare. Att det ska vara okej att lyckas. Att det ska vara okej att vara nöjd. Att det ska vara okej att vara missnöjd. Du blir inte en sämre hundtränare för att du är trevlig.

Jag hoppas att vi alla kommer nå våra mål, att vi kommer ha kul på vägen och att hundvärlden får vara en fristad. För mig, dig och alla andra fantastiska hundförare i vårt avlånga land. Kan vi hjälpas åt med det? 

ninya03

17 Replies to “Lathund; för umgänge och vistelse i hundvärlden”

  1. Tack! Då är du med all säkerhet en av dem som gör hundvärlden till en plats som man trots allt vill vara kvar i – mer pepp till hundfolket! 😀

   Like

  1. Tack så mycket, vad glad jag blir!! ❤ vi får alla hjälpas åt att sprida mer glädje och positiv stämning i hundvärlden!

   Like

 1. Det här inlägget skulle återkomma på varje hundsida här varje dag som en påminnelse om hur vi ska agera med varandra. Superbra slrivet!!!

  Like

 2. Helt rätt! Exakt så känner nog alla som är ödmjuka inför hundträning. Man hoppas ju att vi alla som vill vara positiva och hjälpsamma kan övervinna alla översittare och förståsigpåare!! Kör hårt! Du och dina hundar ni är grymma! Är du förresten ofta på Väsby bhk?

  Like

  1. Ja precis så! Jag hoppas att vi alla lyckas med det vill uppnå med våra hundar😀

   Tack så hemskt mycket! Jag är ofta på Väsby bk, bor fem minuter därifrån 😀

   Like

 3. Alltså åh, vad glad jag blev av din text. Jag är nybliven hundägare (sen aug förra året) till en liten omplaceringstjej, amstaff/rottis och jag har mött en hel del tråkigheter sen dess. Har som mål att debutera lydnad under året men ja, inte blivit superbra bemött på bhk bland annat, antagligen pga att jag inte har “rätt” hund i kopplet. Så blivit lite nedstämd och tappat lite sug pga det. Bor på liten ort, så kanske också spelar roll. Man blir inkräktare i gänget 😉 Men nää, det ska f*n inte stoppa oss! Har följt dig på sociala medier nu ett tag och MYGOD, du inspirerar galet alltså!! Kände att jag var tvungen att få ur mig en kommentar!

  PS. Skulle vilja sitta på din axel typ hela dagarna och suga i mig allt bra du hela tiden gör och säger haha!

  Like

  1. Men gud vad glad jag blir av dina fina ord ❤ Så jäkla rätt också, klart som fan ni ska med, att ni ska köra på det ni vill göra och kunna träna på klubben!!

   Du är välkommen att hänga på min axel, är ej asstark, men blir väldigt motiverad av pepsi max – så vi kanske kan göra en deal? 😇

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s