Hitta tillbaka till motivationen!

Det här inlägget är lika mycket för min skull, för att kunna gå tillbaka och läsa, som för att försöka dela med mig av hur jag försöker göra när motivationen dippar sådär totalt att man inte finner glädjen eller drivet att träna, göra en plan och hålla igång med hundarna – trots att man egentligen vill, vet att det ger en massor av energi och gör en glad.

Fas 1; Netflix-fasen

Det är okej att inte alltid träna fem dagar i veckan, planera varje pass, fysa hundarna i toppform och alltid ha apportbocken i högsta hugg. Passa på att vila, både dig och hundarna. Slappna av, lek, promma och kolla på en bra serie. Vi behöver vila för att orka, såväl hundar som tvåbenta, i vissa fall blir vi bättre av att vila, i vissa fall galnare och i vissa fall glömmer vi en sak eller två som vi kunde innan vilan. Ingen fara på taket, struntar man i att vila när man behöver finns det en risk för att påtvingad träning, dåligt humör eller kort stubin ändå gör att man sabbar mer än det ger att strunta i den där vilan. Det man tappar plockar man snabbt upp när glädjen och motivationen är tillbaka igen!

IMG_3413

Fas 2; Inspirationsfasen

Det är dags att hitta en anledning att ta sig upp ur soffan och damma av apportbocken igen, men hur? Jag brukar vända mig till den guldgruvan som sociala medier innebär, andras motiverade träning brukar smitta av sig – och vem blir inte lyrisk av fin hundträning? Enya, Marie-Louise, Annika och Moa är fantastiska hundtränare, för att tipsa er om några som fyller på mitt motivationsförråd. Filmen från FMBB 2015 är en mäktig upplevelse som ger mig gåshud, och inspiration.

Jag kan även använda musik för att finna motivationen igen, lyssna på den här och tänk er att ni går ett fantastiskt program på lydnads-SM, eller den här samtidigt som du visualiserar er målbild i fria följet, eller den här när du ser er på pallen framför dig. Gör en pepplista!

12

Fas 3; Spark-i-röven-fasen

Var peppen inte nog? Ge dig själv en spark i baken! Anmäl till en tävling i rimlig framtid, förutsatt att du börjar träna imorgon. För kort tid till tävling kommer ge dig panik, pressade träningar och du riskerar att hamna i fas ett igen – nog för att vi gillar netflix, men vi vill ju träna nu! Lagom med tid, så du “måste” träna för att du vill göra bra ifrån dig och ha kul med din hund på tävlingen, men också med utrymme för vilodagar och en spahelg med dina människokompisar. Press hör inte hemma i din hobby, speciellt inte i motivationsdipparna!

Är ni långt ifrån redo för tävling, eller hunden tex. är valp, kan en anmälan till kurs ha samma effekt. Inbokade tider, en instruktör som peppar och guidar till framsteg och ett sätt att få igång rutinen i träningen igen.

1

Fas 4; lagom med gas-fasen

Inte allt på en gång nu! Med inspiration till tusen och ett mål uppsatt är det lätt att gasa i 120km/h första veckan och sedan hamla framför netflix igen. Planera långsiktigt, sätt upp små mål som ni lätt kan nå – dela upp de stora målen i mindre bitar och träna på rimlig nivå hela tiden. Självfallet ska du passa på nu när du är motiverad, men inte rakt in i kaklet. Boka träningsdejter med kompisar några veckor framöver, lagom utspritt så ni kan tanka energi, boosta varandra och se till att ni kommer iväg, utvecklas och har kul tillsammans!

Någonstans här har vi förhoppningsvis hittat drivet, börjat komma framåt med vår träning, hittat motivation till att träna lite till och kommit på varför det är så himla roligt att träna hund. Ens träning och motivation till träning kan gynnas av att man då och då kikar tillbaka på det som peppade en i inspirationsfasen, omger sig med träningsvänner som lyfter er som ekipage och bokar in små ljusgliumtar; föreläsningar, en clinic eller en helgkurs där du kan tanka energi, få lite nytänk och tända lusten att prova nya vägar.

Det ska vara kul att träna hund – kul att vara hund!

 

2 Replies to “Hitta tillbaka till motivationen!”

  1. Verkligen ett jättebra inlägg! När valpen skadade sig på hösten gick jag in i netflix-fasen med min vuxna bordercollie, kände ingen motivation och tog verkligen länge att få upp tillbaka den normala tränings ivern. Tusen tack fö sånahär inlägg, får en att inte känna sig ensam o hjälper en att hitta motivationen igen!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s