Utefter individens förutsättningar

Ibland får jag kommentarer på Instagram som tycker att ”you are overdoing things”. De här kommentarerna har jag främst fått på filmer där jag tekniktränar Härja. Det ser ut som rena valpövningar i sitt, ligg och stå där jag visar henne i överdrivna röselser. Med en snart treårig hund tycker folk att det här verkar onödigt, överdrivet eller som en lågt lagd ribba för en träning. Med Ninya gör jag aldrig den här typen av övningar, och har aldrig gjort, och hon är ju bara 10 månader äldre – varför?

Allt handlar om individen. Härja är en hund som rör sig otroligt stelt och fyrkantigt – innan hon skulle röntgas var jag övertygad om höft- eller ryggfel, men då hon är friröntgad och klanderfritt byggd och genomgången av veterinär är det helt enkelt den hon är, hon rör sig så och det är de förutsättningar hon har med sig, rent fysiskt. Detta medför att hennes rörelsemönster i skiften av positioner även de är stela, och hon gör dem i flera etapper istället för en kort och snabb rörelse – oavsett hur mycket jag drar upp henne. Det är hennes naturliga sätt att röra sig.

Med det i åtanke tränar vi mycket teknik. För att få snabba och rena skiften behöver jag lära henne en teknik som hon alltså inte har naturligt. det säger sig själv att det tar tid för det nya rörelsemönstret att sätta sig i kroppen på den lilla, och vi tränar regelbundet, med överdrivna och stora rörelser för största möjliga tydlighet. Vi övar teknik från stillastående och i rörelse. Målbilden med den här träningen är att hon ska ta till dessa rörelser under marsch, helt utan hjälper. I ställandet är vi nästan i mål, och vi jobbar vidare med läggande och sättande. Det här kommer vi få träna under hela hennes tränings- och tävlingskarriär, i och med att det inte är hennes naturliga rörelsemönster måste jag som tränare upprätthålla rätt muskulatur och muskelminne hos henne för att hon ska klara av att fortsätta välja de här inlärda rörelserna.


Sådant här tycker jag är väldigt intressant med hundträning. Kör vi på i mönster för hur moment och delar ska läras in, stirrar oss blinda på metoder och andras träning – och försöker gå samma väg som någon annan gått för att lyckas, eller stannar vi upp och ser till individen? Det gäller både vår hund och oss själva. Varje hund vi har har olika förutsättningar och svårigheter vi behöver jobba med och runt, men det har även vi.
Jag har tex. Dåligt tålamod och behöver snabba resultat för att kicka mitt belöningssystem, vilket betyder att jag måste ha med min egen motivation och uthållighet i planeringen av vår träning. Variera korta repetitioner av saker på inlärningsstadiet med våra bästa moment där jag kan få kickar av att lyckas med helhet och detaljer på en gång.

Träningen blir som allra bäst när vi lyckas planera både utefter våra egna och hundens förutsättningar. Att kopiera ett beprövat sätt eller metod är helt klart enklare, men det är inte säkert att det ger önskat resultat. Att individanpassa kräver kunskap om en hel del aspekter; vad vi ska lära in och vilka beteenden det består av, vad hunden har svårt/lätt för, vad som motiverar hunden, vad du som förare har lätt/svårt för och vad som motiverar dig. Det tar tid, mycket tid, och en hel del testande av vägar, belöningar och momentträning. Plocka och sålla bland de delar ni gillar i “färdiga koncept”, andras träning och vad instruktörer tipsar er om. Det tar tid, självkännedom – låt det ta tid. För varje ny hundindivid du ska ta dig an att träna med får man börja om – vem är det här? Hur fungerar hen? Hur fungerar vi ihop? Det är en process som kan tyckas svårt, men den är givande och relationsbyggande som bara den, och tvingar dig att bli en kreativ och lyhörd hundtränare!

Alltså; ta in vad andra säger, inspireras, lär dig – men glöm inte att titta ner vid din sida och fundera över vem individen där intill dig är, vad den tycker är kul, hur den lär sig och vad den tycker är svårt. Hur har ni kul tillsammans? Hur blir ni det bästa ekipaget ni kan bli? Det kan ingen annan, eller någon färdig mall, tala om för er; du känner dig och din hund bäst – så fram med analyshatten och självkännedomen!

One Reply to “Utefter individens förutsättningar”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s