Detaljer utan helhet är som guacamole utan avokado…

… det spelar liksom ingen roll hur god kryddmix du gjort, utan avokado är det ingen höjdare. Och nog för att bara avokado är gott, men när du vet att den där goda kryddmixen finns att tillgå lockar det att blanda dem ordentligt innan du slevar upp det i din taco, visst?

ninya03(2)
Foto: Christina Mokdasi

Jag är en detaljmänniska. Jag inspireras av snygga detaljer, fascineras av och beundrar hundtränare som jobbar igenom detaljer grundligt och ordentligt, de bästa hundtränarna jag vet är de som får mig att tänka ”men gud, den där detaljen har jag inte ens tänkt på att jag kan stärka upp!”. Jag älskar att träna detaljer, det är ofta pass med snabba repetitioner, där det går fort framåt och ni blir riktigt bra på en liten del av momentet ihop, det är kul! Men de där detaljerna vi tränar så ofta, de ger ju inga extrapoäng i en ickefungerande helhet. Jag har som löfte till mitt och hundarnas tränings- och tävlingsår att vi ska helhetsträna betydligt mer, och mer medvetet träna detaljer och helhet på ett sätt som fasar ihop dem, och nu tänker jag högt kring hur vi ska träna;

Rena detaljpass:
-Pass där vi tränar de delar av moment som tidigare brustit
– Pass där vi tränar de delar av moment som behöver stärkas
– Kortare pass, med ett fåtal övningar, kan oftare tränas inomhus
– Högt satta kriterier för att varje del ska bli rätt

Rena helhetspass:
– Pass där vi tränar hela moment
– Pass där vi tränar flera moment i länkar
– Längre pass, med längre mellan belöningarna, kräver mer utrymme; utomhus/hall.
– Sänkta kriterier för detaljer, fokus på att momenten utförs på ett i helhet tillfredställande sätt

”Blandpass” – två olika varianter
1) Vi börjar med att stärka de detaljer som brukar fallera i en länk, för att sedan sätta ihop länken och stärka att dessa bitar följer med i helheten.
2) Vi börjar med att länka ihop delar för att sedan utvärdera och plocka ut de detaljer som behöver stärkas för att de ska fungera tillfredställande i helheten.

Jag tänker mig att de rena detaljpassen ska koncentreras till inomhuspass hemma; fjärrskiften, signalkontroll, nedlägganden och sådant kan vi utföra på yogamattan hemma kvällstid utan att de ska behöva ”äta upp” så mycket av vår tid på en plan – där vi har plats att träna helhet. Några kvällar i veckan, vi brukar väl snitta på 4 kvällar i veckan – så vi har redan mycket tid åsidosatt för detaljträning. När vi tränar utomhus eller i hall, 3-4 ggr i veckan, ska dessa pass i majoritet ägnas åt blandpass, men vi måste även se till att åtminstone någon gång i veckan få till pass där vi länkar och enbart jobbar med helhet. Dels är det helheten som är målet, och en regelbunden utvärdering av hur den ser ut är nödvändigt, och dels krävs uthållighetsträning samt en förståelse hos hundarna för att helhet, långa länkar och tävlingsmässiga utföranden är det vi gör – inte bara något som sker på tävling.

För Härjas del handlar det mycket om att hon måste bygga upp en uthållighet och förståelse för att belöning kommer – jobba på! Då jag måste erkänna för mig själv att det är helt och hållet mitt och träningens fel att hon inte har den önskade uthålligheten. I Ninyas fall kan hon jobba väldigt länge utan belöning och har i mina ögon en god uthållighet i den aspekten, men går gärna upp i aktivitet och kan bli på gränsen till belöningsfrustrerad ju längre tiden går – speciellt med kommendering. Hon behöver få rutin på tävlingsmässiga utföranden.

Det känns som att jag det senaste, med en mer aktiv planering och uppföljning av vår träning, haft möjlighet att analysera och granska vår träning och våra brister i stort och smått – jag ser fram emot att ändra, exprimentera och testa för att nå nya, bättre resultat och utvecklas!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s