Vind för våg – varje hunds rättighet, eller?

Idag när vi var ute och gick mötte vi en dam som var ute och gick med sina två små hundar. Rättelse: vi mötte hennes hundar. För andra gången på några veckor sprang de här hundarna fram till mina – i full fart riktade de in sig från ca 70m avstånd och stack hela vägen fram. De små är på intet sätt arga eller dumma, men de springer fram – rakt fram, ända fram. Jag; med en hund som är livrädd för andra hundar och en som hetsar igång så fort hon får chansen, fick händerna fulla innan småhundarna förstod att mina hundar absolut inte var lekkamrater, och vände om.

Jag har full förståelse att skit händer, och sist bad den som var ute med hundarna om ursäkt. Men nu kände jag att jag ville prata med ägaren, och satte in mina hundar i bilen och gick tillbaka till elljusspåret för att lugnt meddela att det kan gå illa, och att alla hundar inte vill hälsa. Bemötandet jag fick var långt ifrån trevligt, och jag tänker mig att vi här och nu ska dissekera damens argument – för att sprida lite kunskap, vett och allmänt sund förnuft.

”Men hundar måste få springa lösa”

Jag håller med om att det, för en optimal livskvalitet, ska finnas möjlighet att sträcka ut och röra på sig ordentligt. Det innebär inte att hundar i stort har rätt att springa lösa vind för våg. Ett elljusspår är till för att motionera i, och vi ska vara glada att vi får gå där med våra hundar som det ser ut nu. Lösa hundar som springer fram till folk och andra hundar kan ändra på detta. Sverige är ett väldigt accepterande land vad gäller att vi får ha med hundar på de flesta ställen, det betyder inte att det inte medföljer skyldigheter. Din hund ska störa mina hundar, andra joggare och vilda djur lika lite som du får gå och lägga krokben för folk på stan. Det är ohyfsat och kan gå riktigt illa. Det finns rastgårdar för hundar som inte är lydiga nog, om du anser att du inte kan tillfredsställa deras behov utan att de får springa lösa.

”De kommer ju när jag ropar”

Om dina hundar kommer när du ropar finner jag det olustigt att de varit ända framme till mina hundar vid TVÅ tillfällen, och att de första gången sprang fram och tillbaka mellan mina hundar och dig några ggr innan du kopplade. Om du har en fungerande inkallning på dina hundar, och lite vett, så ropar du innan de är framme vid främmande hundar. Är det så att dina hundar ”alltid kommer så småningom” så är det inte en fungerande inkallning.

”Hundar som inte är trevliga ska ha munkorg” / ”dina hundar är bara rädda för att du är rädd, de känner av sin ägare”

Om jag springer rakt fram till dig på tunnelbanan när du sitter och läser en bok, sätter mig i ditt knä och hojtar ”HEJ SKA VI BLI KOMPISAR??” – hur hade din reaktion sett ut? Jag menar ju inget illa, jag vill ju bara vara din kompis? Ändå ett ganska otrevligt socialt beteende va? Du hade velat att jag gick därifrån va? Att, utan att fråga, låta sina hundar rusa fram till någon annans hundar är det otrevliga beteendet i sammanhanget. Dina hundar må vara snälla, och mina är absolut inte aggressiva – men det här är inte en bra erfarenhet för min osäkra hund. Hon är kopplad, har inget utrymme att fly, eller på något sätt ta ut avstånd. Hon har inte sett hundarna eller kunnat känna av dem överhuvudtaget innan de är nästan ända framme, i full fart. Jag är inte rädd för dina hundar, och mina hundar får handfast stöd av mig i alla dessa situationer, tro mig. Mina hundar uppskattar inte social framfusighet – newsflash: alla hundar fungerar inte likadant, är inte avlade till samma saker, har samma erfarenheter och alla hundar fungerar inte ihop. Att kräva det, och att kräva att alla hundar som inte glatt går ihop med alla hundar rakt av, oavsett hur introduktionen ser ut ska ha munkorg – för att du ska få ha dina olydiga hundar lösa vind för våg är fullständigt orimligt. Det är detsamma som att kräva att du ska förväntas glatt acceptera att alla svenskar utomlands slår sig ner i ditt knä i solstolen, skjuter ihop era bort på middagen och bjuder in sig till era utflykter utan att ni känner varandra, har introducerat er eller visat något intresse för nya bekantskaper – ni är ju ändå från samma land, det är väl kul att umgås med likasinnade?

En dag kanske dina hundar springer fram till en hund som i rädsla eller ilska biter ihjäl dina, och den dagen är det faktiskt ditt fel. Att du, med den här inställningen inte bara kan skrämma din omgivning och sabotera andras träning med sina hundar – du riskerar även dina egna hundars liv. DET perspektivet måste du väl kunna ta till dig?

Det minsta man kan begära är att jag, mina hundar och resten av omgivningen får slippa ha dina hundar upp i ansiktet utan att ha blivit tillfrågade. Ömsesidig respekt, kontroll på sina egna hundar och kommunikation med hundägare man möter är vanligt sunt förnuft. Vi samexisterar i den här världen, tack så mycket – och du är ursäktad, för den här gången. Och förra..

IMG_8225

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s