Godkänt BH-prov!

Igår genomförde Härja sitt BH-prov med godkänt resultat, och vi fick med oss ett fantastiskt kvitto inför framtiden med oss hem. Jag är stolt och väldigt nöjd över att jag äntligen tog mig hela vägen dit, vågade genomföra och såklart även över att vi klarade det – även fast vår prestation var långt ifrån tillräckligt bra i mina ögon.

image1

Jag var helt sinnessjukt nervös, på ett sätt jag inte varit på många, många år när jag tävlat tävlingslydnad – ny sport, ny ”tävlingskultur” och hur i hela friden ska man ens bete sig? Jag var nog mer nervös över att jag själv skulle göra bort mig eller glömma bort något än över vår prestation. Att hantera tävlingar som inte lyckas hela vägen är inte någonting jag har svårt för, jag blir revanschlysten och har en plan i huvudet minuten efter vi gått av plan – oftast vill jag direkt in på tävlingsplan igen och rätta till de misstag jag gjort, få en ny chans (har många gånger efteranmält till en tävling dagen efter på grund av den där revanschlystan) och det var väldigt länge sedan jag blev arg, ledsen eller påverkad på något annat sätt än att det väckt det där jävlar anammat – så nervositeten låg helt klart i det okända. Spräcka barriären mot att bli en del av IPO-världen, ta det första steget ut. Men vi gjorde det, och det höll hela vägen!

Härja kändes glad, öppen och pepp när jag tog ett varv med henne på provplatsen och värmde upp, det kändes bra och lovande. På samlingen drog vi självklart startnummer ett, vilket innebar att jag och min nervositet inte hann kika på någon annan innan det var vår tur, men också att vi fick gå vårt program innan hon skulle ligga plats – vilket var min enda egentliga önskan inför vår start. Efter genomgången plockade jag ut en hund som fortfarande kändes pepp och följsam ur bilen och behöll den känslan och engagemanget när vi gick in på plan, anmälde oss till domaren och placerade oss på startpunken inför linförigheten. När vi började gå kändes det okej, men efter halva första raksträckan pös luften ur lilla Härja, hon blev berörd av publik, domare, hundar som gormade i bilarna och hon tappade kontakten och engagemanget. Men som den lilla mammagris och krigare hon är så gick hon där hon skulle, och bitvis orkade hon engagera sig väldigt fint. Hon avslutade ett svajigt lydnadsprogram med ett supernedläggande, fin inkallning och – som alltid – ett väldigt stiligt avslut. På platsen gormade hon till en gång när gruppen tog sig ut på plan inför den andra hundens linförighet (”ursäkta hallå, det är tävling här, ni kan inte bara gåååå här!”), men i övrigt låg hon tryggt och fint, även om hon lyfte huvudet så fanns inga tendenser till att resa sig, rycka till eller reagera på den andra hundens inkallning – en stor vinst med mitt lilla popcorn!

Med en godkänd lydnad, med delar allt mellan tillfredsställande och mycket god, gick vi vidare för miljödel där hon skötte möten med cyklar, bilar, joggare, hundar och sitta uppbunden utan en tillstymmelse av problem. Hon är så himla enkel och trevlig att ha att göra med när man bara har henne med sig, så miljön oroade mig faktiskt inte nämnvärt. Med miljön i hand kunde vi pusta ut och konstatera att vi både överlevde och klarade det!

Bristerna i lydnaden kändes jobbiga på plan, men självklara när vi gick av. Hon är känslig för socialt tryck utifrån så länge hon inte får agera på det, speciellt när det gäller andra hundar. Hon saknar uthållighet i stort och det brister först av allt i jobbiga miljöer. Jag har under senare tid medvetet dämpat hennes driv och jobbat mycket med kontroll, vilket tydligt kändes och märktes i uthållighet och engagemang. När vi gick av plan kände jag att jag har bra grepp om var vi brister, varför och vad vi ska göra åt det. Inför vår start i BSL1 om några veckor vet jag vad vi ska jobba på med lydnaden och vi kommer spåra utan bara attans – det känns så bra, kul och lite läskigt att ha foten inne, vara igång och att nu ha behörighet att tävla. Är väldigt stolt över min lilla hund, nu är det bara tuta och köra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s