Dags att bli ett proffs på att jonglera

Det är många bollar i luften just nu, minst sagt. Vi tränar skydd två gånger i veckan, IPO-spårar tre dagar i rad, vilar ca en vecka och upprepar tre spårdagar. Lydnadspass för båda hundarna ska även de planeras in regelbundet; IPO-lydnad, tävlingslydnad och brukslydnad. Och Ninya ska bruksspåras någon gång i veckan, och träna uppletande. Det är mycket, men det är otroligt roligt och både jag och hundarna njuter av mångsidigheten i vår träning.

image1(1)

Att jobba, ha två unga brukshundar och dessutom inte bara ha en sport, utan tre, man tränar aktivt inom kräver lite av ett underverk gällande planering och struktur. Jag känner mig inte stressad, eller som att vi måste ”hinna” – utan njuter verkligen av mångsidigheten, att utvecklas, få naturliga pauser i träningen för att träna något annat. Kontrasterna mellan IPO-lydnadens fart och fläkt och tävlingslydnadens detaljpillande, IPO-spårets komplexitet och friheten i bruksspårtet. Däremellan öser vi ordentligt i uppletanderutan och på skyddsplanen. Vi har så jäkla kul, och det känns välbalanserat och bra – mina hundar och jag får utlopp för alla våra sinnen och i alla tempon. Vi utvecklas, vidgar våra vyer och lär oss. Massor.

Jag är inte någon som tränar enbart för att det är kul. Huvudsakligen för att det är kul, självklart. Men jag älskar att tävla, det driver mig vidare, blir tydliga mål och riktlinjer i träningen. Det här innebär även att det i år kommer bli ett himla bollande inte bara med träningar, utan även tävlingar. Bara i april och maj har vi BH-prov, 6 lydnadstävlingar, BSL1, MH, appellspår och Ninya ska tävla rallylydnad med en kompis som förare. Full fart, och det klottras, bläddras, stryks och tänks efter i almanackan för att optimera våra förutsättningar, och inte minst planera in den där välbehövliga vilan. Jag har en enorm motivation just nu, och bra folk omkring mig som stöttar, engagerar sig och pushar oss mot våra mål. Efter att ha haft ett jobbigt år 2016 med låg motivation och stor brist på regelbunden  träning och bra träningskompisar och stöd så känns det helt fantastiskt att ta sig an början av säsongen 2017 på det här sättet.

Jag har aldrig haft ett större sug efter att säga upp mig och träna hund på heltid, om man ändå kunde finansiera sitt hundträningsberoende på något annat vis va? Nu lägger vi in högsta växeln, gasen i botten och tar på oss våra partyhattar, hundåret 2017 väntar!!!

image2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s