“Överdrivet beröm”

Idag tävlade jag och Ninya. Igen. Vi tävlar mycket nu, då Ninya är en hund med stora sociala brister som behöver få växa i tävlingssituationen så är går vi ut på tävlingsplanen ofta och mycket just nu. För att skapa bra erfarenheter och känsla i min lilla hund. (Hon har en stensäker platsliggning, så vi äventyrar ingen annans tävling – no worries) Och det lyckas, idag var hon glad, mottaglig och öppen – spärrarna börjar släppa! Men det här inlägget ska handla om något helt annat; att gå av planen, ta emot sitt protokoll och mötas av en sexa i betyg på helhetsintrycket, med den enda kommentaren “överdrivet beröm”. Det är så förbannat trist och jag är så glad att Ninya inte kan läsa.


Jag applåderar min hund mellan momenten, talar om hur bra hon är och att jag är nöjd med henne. Min hund hoppar inte på mig, skäller inte, biter mig inte eller på något annat sätt slår över. Hon håller sig i stort sett alltid på min vänstra sida även i våra sociala belöningar. Jag är heller inte en sådan som drar ut på belöningarna, utan är ofta så snabb att ställa upp på nästa startpunkt att jag får vänta in tävlingsledare och domare – det stör alltså på inget sätt varken vårt utförande eller flytet i programmet. 


Det finns, i mina ögon och vad jag kan utläsa av reglerna, inte stöd att dra FYRA poängenheter för sociala belöningar på en nivå som man ser på varenda tävling. På SM i år såg man många glada hundar och förare, firande på plan av prestationer och hundar som fick det stöd och den bekräftelse de behövde och förtjänade. Men på en lokaltävling i klass 2 i Stockholm får du inte applådera din lilla hund för det arbete de utfört utan att förlora fyra (4!!!!) poängenheter i ert helhetsbetyg. 

Blir domaren extra provocerad över att jag jublade även när jag lagt henne utanför rutan och det blev noll? (Igen, jag vet. Glasögon, jag veeet!) För att det är en malle som får det stödet, hade det varit samma skeptis om en sällskapsras fått sina prestationer bejublade? Jag vet inte om jag ska hoppas på att alla får samma behandling av den här typen av domare, eller om jag hoppas att åtminstone de flesta kommer undan den här typen av kommentarer? 

En sak är säker; det här kommer inte stoppa mig från att berömma min hund på tävling. Det har jag all rätt att göra, och jag kommer inte lägga vikt vid ett enda betyg den här domaren gav oss. Vi ser uppenbarligen inte likadant på varken hundträning, tävlan eller reglerna. 

Jag hoppas att den här typen av bedömning inte kommer döda lusten hos en enda en av er, att ni slipper att möta på den här typen av domare någonsin – de allra flesta tycker det är fint och jag har fått betydligt fler helhetsbetyg som berömt min förmåga att lyfta och stötta min hund. Tyvärr sätter sexor som denna djupare spår. För några år sedan hade jag blivit väldigt ledsen och kanske tänkt att vi inte kunde tävla, om jag inte fick bekräfta henne hade hon inte tyckt det var roligt eller värdefullt att tävla och där försvinner ju hela syftet med vår gemensamma hobby. 

Idag blir jag arg, jag blir ledsen och på samma gång glad att det är jag, som tävlat lydnad i 12 år som får kommentaren. Jag som har tillräckligt många andra helhetsbetyg i ryggen för att veta att det är inte oss det är fel på. 

Men det här ska inte behöva hända. Det här är inte längre en militärsport. Vi är förbi det, välkomna till 2017 och tävlingslydnad med glädje! 

2 Replies to ““Överdrivet beröm””

  1. Men va trist o få så mycket avdrag i onödan! Har en bordercollie som hoppar i taket av mycket beröm vilket leder till att jag nästan måste viska “braaa” till efter ett moment om jag vill att paketet hålls ihop resten av klassen, vilket har sina problem😅Men så har jag ett australienskt vallhunds h*lvete som jag vet att kommer på tävlingar kräva massor med beröm och stöd vilket jag inte vill få avdrag för! Tur att det finns olika domare och domare som kan se individen och inte bara rasen!

    Like

  2. Vil bare si for en god blogg:) Her må jeg inn å lese mer.
    Og veldig synd at det blir dømt slik, har også vært ute for det… men jeg har en hund som hopper litt opp på meg i tillegg….. noe jeg jobber med. Men det er trist at det er den veien lydigheten skal gå.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s